Solstrøm i Sønder Felding – og hvad betyder det for dig?
85 hektar vil nu blive brugt på et solcelleanlæg ved Sønder Felding. Dette er på baggrund af en ansøgning fra EcoSolar APS, hvis formål er at bidrage til en fremtidig grøn og stabil elforsyning.
Foto: Alberte Hyltoft
Af Alberte Hyltoft
Kører man op ad Vardevej og drejer ind af Tarpvej, vil udsigten til højre snart bestå af de blanke plader, der skal forsyne beboere med strøm. Et solcelleanlæg ville hjælpe kommunen med at leve op til den grønne omstilling, men hvad tænker borgerne om dette?
Projektet har lige været i en debatfase, som vil sige, at borgere har haft mulighed for at komme til orde med forslag i et debatoplæg. I et dokument viser det sig, at borgere blandt andet er bekymret for støjgener, visuelle gener, færre tilflyttere til området og tab af ejendomsværdi.
Sander Stenderup Glahn, som er planlægger på projektet, fortæller at der arbejdes med forskellige måder, hvorpå projektet kan blive mere spiseligt for de omkringliggende borgere.
”I Sønder Felding arbejder vi med at der skal etableres et stisystem gennem anlægget, for nogle af de borgere, der bor nord for anlægget.”
Han fortæller også, at der arbejdes på at mindske indkigsgener med beplantningsbælter for nogle bestemte ejendomme. Byrådspolitiker Michael Thomsen understreger vigtigheden af at inddrage borgerne i denne proces.
”Det er vigtigt, at man inddrager lokalområdet, sådan at de er medspillere i stedet for modstandere. Det kan man gøre på flere måder…”
Som borger har man altså mulighed for at deltage i planlægning af energiprojekter som disse. Er man bekymret for sin boligs udsigt, værdi eller andet, har man muligheden for at komme til orde og blive hørt.
Grøn Energi – “Ja Tak”, men hvorfor?
Solcelleanlægget i Sønder Felding er ikke et enestående eksempel i Herning Kommune. Det er ét ud af fem projekter, der har til formål at gøre Herning til en selvforsynende og grøn kommune. Den grønne omstilling har fyldt mere i Herning, efter at kommunen valgte at indgå i DK2020 projektet. Her vælger kommunen at forpligte sig på nogle mål og delmål, der skal føre til at være klimaneutrale.
DK2020 gjorde, at Herning Kommune i starten af 2022 åbnede op for ansøgninger om energiprojekter. Dette blev besvaret med 30 ansøgninger for lodsejere, der derefter blev kogt ned til de fem projekter, der er i gang i dag. Heriblandt en solcellepark på 145 hektar og et energibånd syd for motorvejen.
Er du nabo til ét ud af de nye fem projekter, ved du nu at der er mulighed for at dine behov bliver dækket.