Ekstatisk byråd giver tommel op til uddannelseshus

Et nyt sundheds- og uddannelseshus er blevet vedtaget på byrådsmødet i Herning Kommune tirsdag aften. Det går under navnet SUND+, og er det første af sin slags i Danmark.

Foto: Herning Kommune

Af Nikolaj Lyager Hakonsen

”Sikke en dejlig dag det er i dag”.

Sådan indledte borgmester, Dorte West, sin tale til byrådsmødet i Herning, da SUND+ kom på dagsordenen. Et byråd uden indsigelser blev her enige om at give anlægsbevilling til projektet. Det betyder, at der nu kommer et tværfagligt sundheds- og uddannelseshus i Herning.

Institutionen kommer til at huse studerende fra tre forskellige uddannelser, der alle tager udgangspunkt i det sundhedsfaglige. Det drejer sig om radiograf- og sygeplejerskeuddannelsen, samt medicin under ét og samme tag.

Danmarkspremiere i Herning

I forvaltningens præsentation af projektet lægges der vægt på, at fremtidens sundhedssektor kalder på nytænkning. Ifølge dem, skal SUND+ være det nye kraftcenter for sundhedsuddannelser i Midt- og Vestjylland. Det fremtidige knudepunkt for de studerende bliver placeret i den tidligere onkologi-bygning, og indebærer en stor renovering af de eksisterende lokaler i Overgade 10.           

På rådhusgangene er der heller ikke tvivl om, at Herning Kommune har skudt papegøjen.

”Det er det første af sin slags, hvor der er forskellige typer faggrupper, der kommer til at studere side om side,” siger Mette Guldberg, der sidder i byrådet for Konservative.

Unge, der bliver

Huset kommer til at have plads til 30 radiografstuderende og 30 medicinstuderende med ét årligt optag. Derimod kommer sygeplejerskeuddannelsen til at have to årlige optag af 30 studerende.

Særligt sidstnævnte er noget, der optager 19-årige Louise. Hun studerer på Herning HF og VUC, hvor hun går på Sundheds- og omsorgslinjen. Udsigten til et stort uddannelseshus i Herning vækker også begejstring her.

”Det gør Herning mere attraktiv. Det kan være, der så er flere, der bliver i eller kommer til byen,” fortæller Louise.

Hos Herning HF og VUC kan eleverne på Sundhed- og omsorgslinjen blandt andet blive undervist i biologi og psykologi Foto: Nikolaj Lyager Hakonsen

Samarbejde baner vejen

Mette Guldberg fra Konservative besidder også rollen som næstformand i Herning Kommunes Social- og Sundhedsudvalg. SUND+ er resultatet af et samarbejde mellem VIA, Aarhus Universitet, Region Midtjylland og Herning Kommune. At man kan samarbejde så bredt, kan Mette Guldberg heller ikke få armene ned over.

”Det her er sådan et klasseeksempel på, at når man samarbejder i kommune, region og folketing, så kan ting lykkes.”

Som mange andre unge i udkantsdanmark overvejer Louise at flytte udenbys, når hun skal færdiguddanne sig, men projekter som dette kan være med til at holde på hende.

”Jeg har egentlig planer om at tage til en anden by, men er der noget for mig i Herning, så kunne jeg godt finde på at blive”, fortæller hun.

Udover uddannelsesmulighederne i sundhedshuset, vil der også være en studenterdrevet lægepraksis, samt andre forskningsaktiviteter. Der er afsat i alt 46,4 millioner kroner til projektet. Det forventes, at de første studerende skal starte i sommeren 2026.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *