“Så er systemet selv skyld i, at ‘sådan nogen som os’, ikke bliver til noget” 

Autismeklasserne på Herning HF og VUC skal omlægges til den nye ungdomsuddannelse, EPX. Men hvordan uddannelsen skal se ud, vides endnu ikke.  

Elever og rektor på Herning HF og VUC efter en snak om skolens autismeklasser. Foto: Ida Dyg Koch 

Af Ida Dyg Koch 

En rummelig og mangfoldig uddannelse i trygge rammer. Undervisning der tilpasses eleverne, der har særlige behov. Fokus på forudsigelighed. Sådan beskriver Herning HF og VUC deres autismeklasser. Fremtiden for det nuværende tilbud om autismeklasser er endnu ikke fastlagt. Med Børne- og Undervisningsministeriets udmelding fra oktober 2024 om, at HF som vi kender det, skal nedlægges til fordel for en ny, mere praktisk uddannelse, EPX. 

“Det er så meget godt at sige om HF, og den appellerer til en mangfoldighed af elever, der ikke vælger den gængse vej. Det ville være rigtig ærgerligt, hvis den lukkede, men det tror jeg ikke sker med EPX’en. Jeg kan se en masse muligheder i den”, fortæller Anne-Mette Kjærgaard Thorøe, rektor på Herning HF og VUC.  

Men hun er dog fortrøstningsfuld i, at unge med autisme også i fremtiden vil have gode muligheder for at tage en gymnasial uddannelse.  

De gode a-klasser 

I daglig omtale kaldes autismeklasserne “a-klasserne” på Herning HF og VUC. Klassernes elever er meget begejstrede for uddannelsen, og for hvordan der tages hånd om elever, der har særlige udfordringer og behov. 

“Her er der meget plads til individet. I en almindelig klasse med 30 elever er det ikke sikkert, at lærerne har lige så meget blik på den enkelte, men jeg føler virkelig, at lærerne har styr på, hvem vi er og vores styrker og svagheder.” 

Sådan fortæller den 19-årige a-klasse elev, Sara Malmqvist, der er meget begejstret for sin ungdomsuddannelse.  

Herning HF og VUC lægger hus til autismeklasserne. Foto: Ida Dyg Koch 

Det bedste fra HF 

Både rektor og elever på Herning HF og VUC er dog mere fortrøstningsfulde end bekymrede, når HF-uddannelsen skal omlægges. Rektor, Anne-Mette Kjærgaard Thorøe, har et klart håb for, hvordan EPX bør se ud. 

“Jeg håber og tror, at det bedste fra HF kommer med i EPX’en. Det er rummeligheden, det er det mangfoldige ungemiljø og lærerne, der er velfunderede i at rumme mange forskellige elever.” 

Budskabet fra eleverne i a-klassen er også helt klart: De skal gribes, hvor de er. 

“Lærerne har hånden under os fra starten. Det virker bedre, end at have gået en halv skolegang, for så at finde ud af, at vi skulle have gjort noget helt anderledes. Det tager længere tid at bygge os op, hvis vi er nået at vælte. Det er bedre at forebygge”, lyder det fra Sara Malmqvist. 

Det er dét, der fungerer i autismeklassen på HF, samt dét både elever, lærere og rektor håber på, bliver taget med videre i den nye EPX  

“Hvad skal der blive af sådan nogen som os?” 

19-årige Sara Malmqvist og Lea Glanz, der er elever i a-klassen på Herning HF og VUC, er glade for uddannelsen som den er nu. De er dog bekymrede for, hvilke muligheder unge med autisme vil have i fremtiden. 

“Jeg tænker, at det er vigtigt at holde fast i, at der skal være nogle tilbud til unge med autisme, for ellers taber man folk på gulvet”, lyder det fra Sara Malmqvist. 

Hendes klassekammerat, Lea Glanz, er enig. 

“Så vil jeg også sige, at systemet selv er skyld i, at ‘sådan nogle som os’, ikke bliver til noget, hvis de skrotter en linje som a-klassen.” 

Rektor, Anne-Mette Kjærgaard Thorøe, pointerer, at elevernes stemme er vigtig, og at de har et budskab, som skolen og undervisningsministeriet skal forholde sig til, når de tænker nye uddannelser.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *