Højere fokus på social bæredygtighed ved årets prisuddeling

Herning Bæredygtighedspris 2025 hylder i dag lokale ildsjæle og virksomheder, der bidrager til en bæredygtig fremtid. Flere af de nominerede arbejder med social bæredygtighed i stedet for klima og miljø.

Af Matilde Andrea Nielsen

Louise Overgaard Pedersen (tv), Maria Kjærgaard (mf) og Danny Mastrup (th) klargør til aftenens prisuddeling. Foto: Matilde Andrea Nielsen

Onsdag eftermiddag begynder Herning Kommune og Bæredygtig Hernings prisuddeling, som fokuserer på virksomheder og ildsjæle, der er blevet nomineret for deres indsats til den grønne omstilling.

Kommunikationskonsulent for Herning Kommune, Danny Mastrup, ser en tendens med en rekord for indstilling af kandidater for årets event: 

“Der var 26 indstillinger til prisen i år, så det er rekord. Gode bæredygtige tiltag og ildsjæle, som arbejder med det her og gør en masse. De fortjener et skulderklap.” 

Social bæredygtighed  

En af de nominerede til Årets Initiativ er Hjælpesporet, som er en frivillig virksomhed, der hjælper sårbare familier hver måned med ting, de ikke selv har mulighed for at skaffe. Louise Enemærke Møller, som arbejder frivilligt på Hjælpesporet, er med til at udføre dette arbejde: 

“Vores hovedformål er at hjælpe familier med de ting, som de mangler. Vi samler folks aflagte møbler, ting og tøj ud til os, så modtager vi mails fra familier, der mangler noget og så får de familier det gratis.”

Her er fokuset for den frivillige virksomhed, at alle tingene er genbrugt:

“Det er mest brugte ting, som folk ellers ville have smidt på lossepladsen. Vi tager alt hvad der overhovedet kan genbruges eller repareres en smule, får vi givet ud til familier,” fortæller Louise Enemærke Møller.

Louise Enemærke Møller tager nomineringen som et chok, men er rigtig taknemmelig for at folk støtter op om deres initiativ: 

“Det er ikke noget vi har tænkt at vi var så seje til, men vi er rigtig glade for der er nogle der synes.”

Den kommunikationsansvarlige og projektlederen for Bæredygtig Herning, Louise Overgaard Pedersen, bakker op om, at flere af tiltagene tager et andet fokus: 

“Social bæredygtighed er lige så meget bæredygtighed, som klima er. Hvis vi ikke har det godt som mennesker, så kan vi ikke skabe en bedre verden. Bæredygtighed handler om både ydre, men også om indre omstillinger.”

Klimaplan

Herning Bæredygtighedspris bliver også holdt for at belyse den klimaplan, som Herning Kommune har lagt. Projektlederen for Klimaindsats i Herning Kommune, Maria Kjærgaard, fortæller om deres fokus i kommunen:

“En del af klimaplanen handler så om at tilpasse de udfordringer, vi allerede ved kommer på grund af klimaforandringer. Det handler om klimatilpasning, hvor man prøver at tilpasse den virkelighed der kommer, men den største del er om, at vi skal reducere og leve op til regeringens klimamål.” 

Selvom Hjælpesporet prøver så meget som muligt at tænke bæredygtighed ind i deres arbejde, betragter Louise Enemærke Møller nomineringen som en mulighed for at kunne gøre deres virksomhed mere bæredygtig, end den allerede er: 

“Jeg håber på vi kan få nogle gode ideer til, hvordan vi kan arbejde mere med det, og få større fokus på bæredygtighed. Vi ser det som meget, meget vigtigt og forsøger at tænke det ind i alle vores arbejdsgange.” 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *