Varmestue er flyttet til nye lokaler: Skaber flere muligheder
Mandag åbnede Kirkens Korshær i Herning op for en ny og større varmestue i Gullestrup. Afdelingslederen forventer, at de nye lokaler kan skabe bedre aktiviteter og mere ro for borgerne.

Afdelingsleder Michael Andersen til åbningsdagen af Kirkens Korshærs varmestue d. 5. maj i Gullestrup. Foto: Matilde Andrea Nielsen
Af Matilde Andrea Nielsen
I slutningen af april lukkede den gamle og slidte varmestue. Nu åbner Kirkens Korshær op for en ny og forbedret stue.
Efter en weekend med blandet vejr, stod den på morgenmad, grillpølser og kaffe til alle, der kom forbi Lyngets Kvarter. Her sad både besøgende og medarbejdere udenfor i gården og nød det solrige vejr. men også folk indenfor med en kop kaffe, og de fleste prøver at få skudt samtaler i gang med hinanden.
Siden april har man på Lynggårdens Facebook kunnet følge med i udviklingen af de nye lokaler. Afdelingsleder for Kirkens Korshær-varmestuerne i Herning og Holstebro, Michael Andersen oplever de nye lokaler som en positiv nyhed brugerne af varmestuerne:
“Borgerne er meget glade og tilfredse. Der er lyse lokaler, masser af plads og masser af muligheder. Det er jo kun fantasien der sætter grænser.”
Plads til aktiviteter
Varmestuen skal byde på forskellige nye aktiviteter i stueplan, så de besøgende kan lave flere aktiviteter end de gamle lokaler kunne tilbyde. Der er blevet sat klaverer op i de forskellige stuer, loungeområde med sofaer til dem der har brug for at slappe af og et lokale dedikeret til at kunne invitere andre besøgende til at spille. Der vil i fremtiden også laves køkkenaktiviteter til besøgende.
Med de nye tiltag, bliver det en opgradering. Varmestuen har benyttet det tidligere lokale i Gullestrup i næsten 30 år, hvor lokalerne har været mørke, slidte, dårligt indrettet og i forskellige etager. Det var til gene for både personale, besøgende og frivillige:
“Noget af [den gamle varmestue] var en gammel udestue, der var opvarmet på el. Det gav problemer om vinteren, mens det var frygtelig varmt om sommeren. Det har givet mange begrænsninger, hvis man som bruger har villet noget andet end bare at sidde. Der er mange, der gerne vil have noget mellem hænderne,” forklarer Michael Andersen om de tidligere forhold på varmestuen.
Flere ensomme
De fleste brugere af varmestuen er – ifølge Michael Andersen – de mest socialt udsatte i området. Det er folk med ensomhed, psykiske sygdomme eller tidligere misbrugere.
Ifølge en Epinion-undersøgelse udført for Mary Fonden er stærk ensomhed på landsplan steget 5% siden 2013, fra 7% til 12% i 2024.
Michael Andersen forventer, at den nye varmestues vil have kapacitet til at kunne hjælpe flere.
“Med det nye lokale får vi muligheder for at lave værksteder. Derudover kan vi lave både rolige og aktive aktiviteter. Dermed regner vi med at få flere brugere.”
Michael Andersen fremhæver varmestuens placering uden for midtbyen som en styrke.
“Her er der plads til dem på landet, der ønsker mere ro. Der er nogle der synes, at det går lidt for stærkt inde i byen. Så kommer man herud og hygger sig i et par dage.”