Hvad skal der ske med de ensomme unge i Herning? 

Ensomme unge har ikke et sted at være, hvor de kan skabe nye sociale relationer, fordi der ikke er nok frivillige hos organisationen Ventilen Herning. 

Af Ida Dyg Koch

Formanden, Patrick Impgaard, ønsker flere frivillige til Ventilen, så de kan hjælpe med at mindske ensomheden blandt unge.

De arbejder gratis for at hjælpe andre. Men de frivillige mangler kollegaer, og det er måske en af grundene til, at de ensomme unge i Herning forbliver ensomme.  

Ventilen Herning, der arbejder for at mindske ensomhed, har derfor heller ikke åbent nu, fordi de mangler frivillige. Det betyder, at de ensomme unge ikke har mulighed for at få det sociale samvær, som Ventilen kan tilbyde.  

Ventilen gør en forskel

Formanden for Ventilen Herning, 32-årige Patrick Impgaard, fastslår, hvor stor en forskel han har oplevet, det kan have for de unge, der er kommet til Ventilens arrangementer. 

“Hvis man føler sig ensom, er det et kæmpe skridt at tage, når de unge starter ved os. Men efterfølgende ser vi unge, der tager initiativ og som øver sig i at være
mere sociale med andre.” 

Manglen på frivillige skaber udfordringer

De få frivillige, der hos Ventilen Herning, vil gerne hjælpe de ensomme unge, men fordi der ikke er nok frivillige, har de ikke mulighed for det. Det efterlader nogle sårbare unge, der ikke har et socialt mødested. Ventilen Hernings formand, Patrick Impgaard, oplever frustration blandt de unge.

”Jeg har det skidt over, at de unge ikke kan bruge Ventilen, og de måske bliver lidt glemt. På Ventilen Hernings mail får jeg beskeder fra ensomme unge og deres forældre, der skriver til os og spørger, hvornår vi åbner igen.”

Patrick Impgaard håber derfor, at der snart kommer flere frivillige til Ventilen, så de snart kan genåbne og genoptage deres arbejde.

Ventilens arbejde

Hos den frivillige ungdomsorganisation Ventilen Herning arbejder de for at mindske ensomheden bland unge, fordi ingen skal kæmpe mod ensomhed alene. Sådan lyder det fra Ventilens hjemmeside Ventilen.dk. 

Ventilens evaluerings- og dokumentationsrapport fra 2024 på Ventilen.dk skildrer effekten af Ventilens mødesteder. En spørgeskemaundersøgelse, om udviklingen de unge oplever, efter de er begyndt i Ventilens tilbud, viser, at 80,7 procent føler sig mindre ensomme.

Formanden for Ventilen Herning, Patrick Impgaard, håber også, at han selv snart kan komme til at genoptage sit frivillige arbejde med de unge i Ventilen.

”Når vi genåbner, kommer der forhåbentlig nogle unge, der har brug for hjælp, ned til os. Så kan vi komme i gang med vores arbejde, og vi skal oplyse flere unge om, at vi eksisterer. Så kører vi det, indtil der ikke er flere ensomme unge i Herning.”

I næste uge skal de få frivillige, der er i Ventilen Herning, afholde møde om genåbningen. De skal derudover også have samtale med to nye mulige frivillige.

Da de frivillige skal have noget uddannelse, før de kan arbejde, vil Ventilen formentlig først genåbne i starten af 2026.

Hvis du føler dig ensom eller lignende kan du henvende dig til Headspace Herning, som tilbyder samtaler, hvis du har brug for én at snakke med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *