Herning siger stop – Politiet og butikker tager kampen op

2024 var året med flest anmeldte butikstyverier i en periode på 25 år. Danmarks statistik beretter, at tendensen trækkes med ind i 2025, og det kan mærkes i Herning, hvor politiet gør en særlig indsats.

Foto: Rigspolitiet



Af Nikolaj Lyager Hakonsen

Butikstyvene er aktive som aldrig før. I 2024 blev der anmeldt 27.996 butikstyverier på landsplan. Dette er en tendens, der er fortsat ind i dette år, og på lokalplan kan det mærkes hos byens butiksejere og det lokale politi.

Personlig pleje i højsædet

Crimestat, et anmeldelsesværktøj udbudt af Dansk Erhverv, udgav i 2023 en årsberetning, hvori de konkluderer, at produkter til personlig pleje er i førersædet, når det kommer til tyvekoster. Det har ABC Lavpris i Tjørring også erfaret og taget konsekvensen af.

”Vi har indskrænket noget af vores dyrere sortiment. Det er både make-up og deodoranter, som er på et højere prisniveau. Det har vi fjernet fra hylderne, fordi vi oplevede, at det bare blev stjålet,” fortæller Andreas Svarrer, som er butikschef i ABC Lavpris i Tjørring.

Hos ABC Lavpris er oksemørbrad og andet kød i den dyre ende ikke en fast del af sortimentet, men når det er, så er det med en større overvågenhed fra de ansatte, og Andreas Svarrer fører da også regnskab over det.

”Vi har styr på præcis hvor mange stykker kød, der ligger inde i butikken ad gangen, så vi kan holde styr på tyveri og svindel,” siger Svarrer.

Sammenspil mellem politi og handelslivet

Hos Midt- og Vestjyllands Politi kan man godt nikke genkendende til tendensen med stigende butikstyverier, og det kan ses på antallet af udrykninger med tyveri som årsag.  

”Hvis butikstyven ikke vil samarbejde, så sender vi selvfølgelig en patrulje ud. Det kan vi godt mærke, vi har gjort mere og mere end tidligere,” fortæller Lars Boe Larsen, leder for efterforskningen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Hos ordensmagten har man også taget forskellige foranstaltninger for at komme butikstyverierne til livs. En af dem er at indlede dialog med Herning Cityforening, Herning Centret og Bilka. Det første møde er afholdt, og her var ét af de vigtige punkter at skabe tillid butiksejere og politiet imellem.

”Vi har inviteret de her samarbejdspartnere ind for at fortælle om vores arbejde, og den måde som vi behandler alle anmeldelser på,” siger Lars Boe Larsen.

Røveri ved højlys dag

Bevæger man sig ned i gågaden i Herning, finder man butikken Fnugfri. Butikschef Lars Thomsen har også her oplevet tyve på spil. Her var der dog ikke tale om personlig pleje eller dyrt oksekød som tyvegods.

”For noget tid siden, havde vi to tyve, som tog 10.000 kroner i kontanter fra kassen. Vi var så heldige, at politiet stod på den anden side af vejen, og kunne derfor fange dem ikke langt herfra,” siger Lars Thomsen, butikschef i Fnugfri, Herning.

Lars Thomsen har, på baggrund af den oplevelse, anskaffet sig et middel, som formentlig ville skræmme selv de mest skruppelløse tyve væk.

”Derfor har vi også anskaffet os et jernrør, så vi kan holde tyvene i armslængde, hvis de skulle komme herind,” fortæller Lars Thomsen, som samtidig understreger, at det selvfølgelig ikke er til andet end at kunne holde en naturlig distance til eventuelle tyve med våben.

De lokale butiksejere må tage ekstreme metoder i brug. Foto: Nikolaj Hakonsen

Danmarks Statistik beretter om stigninger i antal anmeldelser de seneste fire år, og en analyse af første kvartal i 2025 viser, at det ingenlunde er nedadgående, da vi allerede har haft 6711 anmeldelser i år. Det er en stigning på cirka 53 procent på blot tre år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *