223 år gammel bygning revet ned i Sønder Felding: ”Man fjerner noget af den gamle byhistorie” 

Hvor der før lå en bevaringsværdig bygning fra 1800-tallet, findes der nu en byggeplads.  

Skrevet af Ingeborg Beck Vejen 

Den gamle, gule bygning, der før lå på adressen, blev ved en misforståelse påbegyndt nedrevet, uden politikerne i byplan- og bosætningsudvalget havde givet tilladelse til det, og er altså nu helt væk. Samlingschef for Museum Midtjylland, Jesper Meyer, er ærgerlig over udvalgets beslutning. 

“Jeg kan sagtens følge, at hvis man er ejer, så er det lidt et svært projekt at skulle restaurere bygningen, men vi er nødt til udelukkende at se på det med kulturhistoriske briller: Hvad sker der med miljøet omkring bygningen, hvis denne her bygning bliver fjernet?”, fortæller Jesper Meyer.  

Ifølge ham, er man også med til at fjerne noget af den gamle byhistorie, når man vælger at godkende nedrivningen af den gamle bygning.  

Nedrivning ved en misforståelse 

Sagen startede, da husets ejer, Poul Lomholt, sendte en anmodning om nedrivning til Herning Kommunes byplan- og bosætningsudvalg den 18. december sidste år. Bygningen er indvendigt fyldt med skimmel, og Poul Lomholt kunne med billeder dokumentere en noget slidt bygning.  

På baggrund af en misforståelse, påbegyndte Poul Lomholt allerede nedrivningen inden der altså var givet tilladelse til det. Misforståelsen beroede på, at en konsulent havde været forbi den bevaringsværdige bygning for at tjekke dens tilstand, hvor ejeren, Poul Lomholt, havde forstået det som grønt lys til at begynde nedrivning: “Udvalget tog misforståelsen for gode varer – jeg havde ikke gjort noget der var forkert i deres øjne. De godtog hvad jeg sagde”, fortæller Poul Lomholt. Han begyndte at fjerne døre og vinduer, før Herning Kommune nåede at stoppe ham, og satte nedrivningen på pause, indtil der var landet en beslutning om bygningens fremtid.  

Teknisk vurdering kunne ikke redde bygningen 

Herefter blev der lavet en såkaldt SAVE-vurdering den 17. januar 2025. En SAVE-vurdering er en teknisk vurdering der bygger på fem forskellige forhold ved en bygning: Arkitektonisk-, miljømæssig- og kulturmæssig værdi, samt originalitet og tilstand. Teknikerne fra Herning Kommune, der har foretaget undersøgelsen, vurderede bygningen til at være bevaringsværdig – og de blev støttet i deres holdning af Jesper Meyer fra Museum Midtjylland:  

“Der er også bevaringsværdige bygninger, der er så faldefærdige, at restaurering ikke giver mening, men her i dette tilfælde, var der tale om en bygning, med et rigtig godt velbevaret ydre og med mange af de originale detaljer. Vi vurderer hele tiden, om en bygning er for faldefærdig, men i dette her tilfælde vil jeg mene, at man faktisk godt kunne have gjort en indsats for at redde den – også selvom det ville have været bekosteligt” 

Bygningen blev i SAVE-vurderingen vurderet til 4 på en skala fra 1 til 9. En værdi på 4 betyder en middel værdi, og det er derfor, at beslutningen om nedrivningen kom til at havne på politikernes bord, hvor de skulle tage stilling til, om bygningen skulle bevares, og selv afveje plusser og minusser.  Poul Lomholt er dog utilfreds med, at vurderingen blev lavet på baggrund af billeder af bygningen, og at de ikke selv var forbi, og så stedet med deres egne øjne: “Da de lavede SAVE-vurderingen, kom de ikke ud til bygningen, de sad bare derhjemme og kiggede på nogle billeder på et papir, og bedømte, at den var bevaringsværdig. Det var så ringe det hus.”

Formanden for Byplan- og Bosætningsudvalget, Ulrik Hyldgaard (V) fortæller, at bygningens stand og udseende, ikke vægtede højt nok i deres vurdering: “Vi har i udvalget vurderet, at bygningen ikke er unik og enestående, og tilbyder nok til Sønder Felding og nærmiljøet, hvorimod det projekt om byudvikling, som bygningens ejer har planer om, har vægtet højere i vores vurdering”.  

En del af problemet har dog været, at bygningens værdi er blevet mindre, netop fordi nedrivningen allerede var blevet påbegyndt.  

Beslutning fra politisk hånd 

På trods af den tekniske SAVE-vurdering fra Herning Kommune, der konkluderede, at bygningen altså var bevaringsværdig, samt indsigelser fra både Museum Midtjylland og foreningen for bygnings- og landskabskultur By og Land, stemte Byplan- og Bosætningsudvalget på et møde den 3. marts for, at bygningen skulle nedrives alligevel, og ifølge Ulrik Hyldgaard, er det mere reglen end undtagelsen, at Museum Midtjylland gør indsigelser:  

“Kendetegnet for Museum Midtjyllands indsigelser, når vi laver de her vurderinger er, at det er en gratis omgang for dem at sige, at sådan en bygning skal bevares, når det ikke er dem der står med omkostningerne”.  

Til det svarer Jesper Meyer fra Museum Midtjylland: 

“Så ville hele vores arbejde være en gratis omgang – vi er nødt til at se det her med de kulturhistoriske briller, ellers er der ingen, der gør det. Der er optræk til noget, der ikke er så godt for det kulturlandskab, vi har”. 

Fordi bygningen fik vurderingen 4, landede den endelige beslutning altså på politikernes bord, og ikke ved kommunens administration. Her konkluderede byplan- og bosætningsudvalget, at der ville være for store omkostninger, hvis bygningen skulle bevares. Jesper Meyer anerkender, at det ville være bekosteligt, men vægter andre ting højere, end hvor mange penge, der skal punges ud med:  

“Udefra er bygningen jo rigtig fin – det er indvendigt den er forfalden. Vi er udmærkede klar over, at det ikke ville være nogen billig løsning at restaurere den, men omvendt er der også store kulturhistoriske omkostninger ved nedrivningen. Området bliver noget fattigere, og man forringer det sammenhængende kulturmiljø. Det er vigtigt at bevare noget af den gamle bygningsmasse, så man kan se, hvad der har været DNA’et i området”. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *